Vitamines wat zijn dat?

Fit – Gezond – Energie.

Wat zijn vitamines? Vitamines zijn chemische verbindingen die in voeding aanwezig zijn en via dit voedsel in ons lichaam terechtkomen. We hebben vitamines nodig om gezond te blijven, maar ook voor de groei, het herstel en het functioneren van ons lichaam. Verder zijn ze heel belangrijk voor de vorming van enzymen, stoffen die een grote rol spelen bij de stofwisseling in het lichaam.

Zonder enzymen vindt er geen stofwisseling plaats en zijn verbranding en levering van energie niet mogelijk.

Biologische beschikbaarheid

Onder biologische beschikbaarheid verstaan we de hoeveelheid van een stof die na opname in het lichaam uiteindelijk de functie in het lichaam zal uitoefenen. Niet alle vitamines en mineralen uit onze voeding worden ook volledig door het lichaam opgenomen. Vitamines moeten tijdens de spijsvertering eerst worden vrijgemaakt uit de voeding, voordat het lichaam ze kan opnemen.Zo is voor de opname van de in vet oplosbare vitamines A, D, E, K en bètacaroteen noodzakelijk dat er in de voeding tegelijkertijd wat vet aanwezig is, omdat ze samen met vet door het lichaam worden opgenomen. Bepaalde combinaties van voedingsstoffen beïnvloeden de opname van vooral mineralen. Vitamine C bevordert de ijzeropname en D bevordert de opname van calcium en fosfor.

Maar het kan ook andersom.Thee en koffie bevatten polyfenolen die zich aan mineralen kunnen binden en daardoor de opname in het lichaam verstoren.

Maxuvite® levert hoog gedoseerde vitamine- en mineralen  supplementen in samenwerkende (synergetische) verhoudingen die daardoor optimaal door het lichaam worden opgenomen.  Door het gebruik van Maxuvite® Vitamins kan men ervoor zorgen dat er geen tekorten kunnen ontstaan in het lichaam.

Multivitamines en mineralen     Ontwikkeld voor iedereen !

Elk mens heeft bij de geboorte 600 tot 800 mitrochondria in de cellen.

Dit zijn de energiefabriekjes van ons lichaam, die voeding omzetten in bruikbare stoffen, energie voor ons lichaam. Als men 80 jaar is heeft men er nog 200 tot 300.Daardoor wordt de aanvoer van voedingsstoffen naar de cellen  beperkter waardoor men minder energie krijgt in het lichaam. Het is dus van belang deze fabriekjes op peil te houden. Dit gebeurt d.m.v. bescherming van de cellen in ons lichaam door  antioxidanten en de multivitamines.

Wanneer een multivitamine?

Eigenlijk altijd Het is een basis voor elk individu. Wie goed en gevarieerd eet en gezond leeft, krijgt zijn dagelijkse portie vitamines meestal binnen is de standaard verklaring. Maar door sportbeoefening, hoge werkdruk, weinig rust, stress, ziekte, roken, alcohol en de veranderde eetgewoonten, heeft het lichaam het zwaar te verduren en zou het wel eens extra vitamines en supplementen nodig kunnen hebben.

Goede voeding vormt de basis  voor een gezonde sportbeoefening. Wat men eet  bepaalt hoe men zich voelt, hoe men functioneert en hoeveel  weerstand men heeft.Toch raken steeds meer deskundigen ervan overtuigd dat het lichaam extra hulp nodig heeft. Dit vooral omdat de voeding niet meer de voedingsstoffen bevat van vroeger en omdat men een jachtig bestaan leidt in een vervuilde omgeving.Denk maar aan alle additieven in de voeding of aan de dioxine- en BSE besmettings schandalen.

Wanneer merk je dat je een tekort hebt aan vitamines en mineralen?

* Minder energie en lusteloos

* Prikkelbaar, stress, burn out

* Concentratievermogen verminderd

* Sneller ziek, verkouden, griep

* Eetlust verminderd

* Spieropbouw verloopt moeizaam

* Duizeligheid

* Huilbuien

* Gewrichtspijn

* Hoofdpijn

* Haaruitval, slechte kwaliteit haar,

nagels, snel ouder wordende huid

* Open mondhoeken

* Vergeetachtigheid

Slechte eetgewoonten, maar ook verkeerde kookmethodes zoals veel water gebruiken, langdurig koken of vaak opwarmen, kunnen op termijn leiden tot een gebrek aan vitamines en mineralen.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: hoe zit dat ook al weer?

Vaak wordt gedacht dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden

gebaseerd zijn op een optimale inname. Dit is echter een misverstand.

De beschreven ADH’s zijn hoeveelheden die bedoeld zijn om tekorten te voorkomen met een ingebouwde veiligheidsmarge. ADH’s geven niet het niveau voor een optimale gezondheid aan, een onderwerp dat juist wetenschappers bezighoudt. Het is algemeen bekend dat een grote groep zoals kinderen in de groei, sporters, herstellenden, mensen die op een dieet staan, veganisten, mensen die roken, zwangere vrouwen en chronisch gebruik van medicijnen de behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen doen toenemen. De normen worden vastgesteld door het Voedingscentrum.

De stelling: iemand die goed eet, heeft geen extra vitamines nodig,

zou eigenlijk moeten luiden: iemand die goed eet wordt minder snel ziek omdat deze in ieder geval minimale hoeveelheden aan vitamines en andere voedingsstoffen, naar binnen krijgt.

Vitamine A

ADH van vit A is *800 mcg  De maximaal veilige dagdosis is 12.000 mcg  Voor zwangere vrouwen is dit 3000 mcg. Vit. A is belangrijk voor de groei, en is goed voor de weerstand, beschermt tegen infecties Vit A werkt samen met B2  B5,  B12,  C, D en E

Bètacaroteen Provitamine A Wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. En is daarom niet gebonden aan een maximum. Het lichaam maakt alleen vitamine A als het noodzakelijk is.

Vitamines B De B-vitamines spelen een essentiële rol bij allerlei functies in het lichaam. Een paar voorbeelden:

Vitamine B1 (Thiamine ) ADH * 1,4 mg maximale veilige dosis is 50 mg bevordert de groei, is belangrijk bij de verwerking van koolhydraten en helpt stress te voorkomen.          Vitamine B2 (Riboflavine) ADH *1,6 mg De maximaal veilige dosis is 50x de ADH vit B2 is eveneens belangrijk voor de groei.

Vitamine B3 (Niacine) ADH *18 mg Veilige dosis is 18 tot 500 mg

Helpt de vetstofwisseling.

Vitamine B5 (Pantotheenzuur) ADH is *6 mg

De maximale veilige dosis is 1000 mg Goed voor het gezichtsvermogen

Vitamine B6 (Pyridoxine) ADH is *2 mg de maximale veilige dosis is 25 mg

Helpt bij de opname en omzetting (synthese) van eiwitten en vetten.

Biotine ( vroeger ook wel vitamine B8 genoemd) ADH * 150 mcg.

De maximale veilige inname is 150 tot 2500 mcg per dag. Biotine helpt bij de omzetting van voeding in energie. Meestal is biotine voldoende in ons lichaam aanwezig.

Foliumzuur (Vit. B11) ADH *200 mcg. De maximale veilige dosis is 1000 mcg. Foliumzuur is behulpzaam bij de eiwitstofwisseling en de aanmaak van DNA en RNA (dragers erfelijke eigenschappen). Vit B11 heeft veel dezelfde eigenschappen als B12 en ze worden vaak samen gegeven.

Vitamine B12 (Cobalamine) ADH *1 mcg maximale veilige dosis is 50x de ADH  Veganisten hebben kans op een tekort aan deze vitamine. B12 helpt het samenstellen van allerlei soorten proteine uit aminozuren en is ook zeer belangrijk voor de verwerking van eiwitten, koolhydraten en vetten.

Alle B-vitamines zijn wateroplosbaar, dit houdt in dat het lichaam deze vitamines dagelijks uitscheidt.  Daarom moeten deze vitamines ook elke dag aangevuld worden, om op deze manier tekorten te voorkomen.

Een uitzondering op deze regel is de vit B12

Vitamine C (Ascorbinezuur) ADH*60 mg, veilige dosis is 1000 mg Vit. C is goed voor het bindweefsel in de huid, waardoor het helpt bij een goede conditie van de bloedvaten, huid, pezen en botten en heeft een herstellend vermogen van de huid. Bevordert de opname van yzer. Daarnaast vervuldt vitamine C een belangrijke functie als antioxidant. Vitamine C is een wateroplosbare vitamine

Vitamine D (Cholecalciferol, ergocalciferol) ADH *5 mcg, veilige dosis is 20 mcg.

Vitamine D is belangrijk voor sterke tanden en botten. En speelt een rol bij de weerstand en bevordert de opname van calcium en fosfor.

Een teveel aan vit D is giftig.

Vitamine E ADH *10 mg Vit E is energieverhogend en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. En is essentieel voor de spierfunctie. Beschermt celmembranen en verhoogt het weerstandvermogen en vermindert de oxidatie van

LDL-cholesterol, waardoor het bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten.

En vitamine E geeft een betere bloeddoorstroming Tevens is het een goede antioxidant die het verouderingsproces vertraagt.

Vitamine K (Fylloquinon, menaquinon) ADH *80 mcg De maximale veilige dosis is 50 x de ADH  Helpt bij de bloedstolling.

Vitamines en mineralen, Antioxidanten

Deze beschermen de cellen tegen vrije radicalen.

Ze vangen de agressieve vrije radicalen zodat deze je cellen en weefsels niet kunnen beschadigen. Hoe meer antioxidanten hoe meer bescherming men heeft tegen de vrije radicalen. Zo blijft men gezond en fit met meer energie.

Wat zijn dan vrije radicalen?

Dit zijn de afvalstoffen die vrijkomen bij de verbranding van ons voedsel in de energiefabriekjes (mitochondria). Of bijvoorbeeld bij rokers dit is acute radicalen schade. Bij sporters is het de inspanning die men levert die de radicaalproductie veroorzaakt. Of stress op het werk of thuis. Door middel van voedsel, met name de vettige ranzige of verhitte oliën. Vetten kunnen de zeer schadelijke peroxiden bevatten. Deze veroorzaken radicaalschade aan ons weefsel wat tot degeneratie leidt. Dit is vergelijkbaar met het roesten van een spijker wat oxidatie heet. Men kan hier ernstige aandoeningen van krijgen. Het is dus raadzaam voldoende Anti-Oxidanten te nemen per dag, voor de bescherming van onze lichaamscellen en weefsels teneinde fit en gezond met meer energie door het leven te kunnen gaan.

Waarom antioxidanten vitamines?

Als mensen verouderen functioneren hun energiefabriekjes (mitochondria) minder goed. Mitochondria zijn de fabriekjes in de cellen die vetten, suikers, alcohol en melkzuur omzetten in het energiemolecuul ATP. (ATP een molecuul genaamd adenosinetrifosfaat). De verslechtering is waarschijnlijk het werk van het wegvallen van stukjes erfelijk materiaal door het ouder worden. (DNA)

Daardoor hebben de energiefabriekjes (mitochondria) steeds meer moeite om de enzymen aan te maken die nodig zijn voor de energie (ATP-productie).

Het beste is een combinatie van antioxidantstoffen, omdat vitamine E, C, bètacaroteen en selenium elkaar wederzijds versterken. Maxuvite heeft een uitgebalanceerde formule. Multi Maxx multivitamines die een uitstekende bescherming biedt tegen de schadelijke vrije radicalen.

Sportprestaties en voeding

Dat sportprestaties en voeding met elkaar samenhangen staat vast.

Topprestaties kunnen alleen geleverd worden met een zeer goed gevoed lichaam. Een evenwichtig samengestelde voeding is van essentieel belang voor een goede gezondheid. Zo bestaat er een rechtlijnig verband tussen de trainingsintensiteit en de volhoudtijd.

Voedingssupplementen zijn hulpmiddelen om uw persoonlijke doelstellingen sneller en meer verantwoord te behalen. Voedingssupplementen geven u namelijk meer uithoudingsvermogen en zorgen ervoor dat het bereiken van het door u gestelde doel gemakkelijker behaald wordt.

Voorbeelden van persoonlijke doelen zijn: hogere prestaties leveren, afvallen, aankomen, sneller herstel, weerstand, gezondheid, meer spieropbouw, meer spierkracht en meer energie.

Kwaliteit staat voorop bij Maxuvite

Er bestaan multi’s met relatief lage doseringen (rond de ADH).

Deze zijn voornamelijk bedoeld om tekorten in de voeding aan te vullen.

De hoger gedoseerde preparaten zoals van Maxuvite zijn bedoeld om een optimale gezondheid te bewerkstelligen en worden tevens gebruikt door mensen om te herstellen na een ziekte of zware belasting , afslanken en/of sportprestatie.

Veel laag gedoseerde preparaten bevatten synthetische vitamines.

Bij sommige vitamines, met name A, E en caroteen, zijn er grote verschillen in biologische beschikbaarheid (opneembaarheid).

De voorkeur gaat dan uit naar een zo natuurlijk mogelijk preparaat.

Mineralen in de voeding of in een preparaat zijn altijd gebonden.

Er zijn ook grote verschillen in opname tussen verschillende verbindingen.

Over het algemeen worden de organische mineraalverbindingen (lichaamseigen) veel beter opgenomen dan anorganische verbindingen (lichaamsvreemd).

Maxuvite gebruikt organische aminochelate mineralen

en natuurlijke vitamines. De volgende supplementen verbeteren de werking van de energiefabriekjes

(mitochondria) in de cel. Dat zijn de lichaampjes die voor de cel energie produceren.

Maxuvite tabletten Ontwikkeld voor: iedereen die een verhoogde dosering nodig heeft zoals actieve mensen, sporters en mensen die in een herstelperiode zitten na een ziekte. Het is een gemakkelijk inneembaar tablet dat gecheleerd is waardoor het beter door je keel glijdt.

Maxuvite capsules heeft dezelfde ingrediënten als de tabletten maar dan in capsules waardoor het nog sneller opgenomen wordt in het lichaam. Het zijn compacte capsules en zijn gemakkelijk door te slikken.